Portalul vraciilor și vrăjitoarelor din România şi din Europa - Portalul vraciilor și vrăjitoarelor din România şi din Europa
Autentificare
Recomandate
CLIPA - cea mai veche revista românească din Statele Unite în circulaţie. Revistă independentă de informaţie socio-politică şi cultură editată săptămânal în SUA.
E-migrant.ro - Forumul romanilor din strainatate.


Articles

Noaptea Walpurgis

Noaptea Walpurgis în Heidelberg

Noaptea Walpurgis are loc între 30 aprilie şi 1 mai. Este sărbătorită în toată Europa încă din Antichitate, în ciuda interdicţiilor şi excomunicărilor impuse de bisericile creştine. A fost identificată cu sabbatul vrăjitoarelor. Este în principal un simbol al iernii târzii şi este uneori asociat cu plantarea de copaci în luna mai sau cu arderea de focuri mari de tabără.

Noaptea Walpurgis se sărbătoreşte în foarte multe ţări din Europa, dar în principal în ţările din Scandinavia, în Germania, însă şi în ţara noastră.

Noaptea Walpurgis îşi trage originile din vechile sărbători ale celţilor şi vikingilor care onorau astfel trecerea iernii şi venirea primăverii, victoria luminii asupra tenebrelor şi, prin extensie, a binelui asupra răului.

În Germania (Walpurgisnacht)
În Hartz (sau Harz, Orth Modern), în apropiere de Göttingen, este sărbătorită Walpurgisnachtstraum (se traduce „o noapte de vis, Walpurgis”).

Sfânta Walpurgis (sau Walburga), ori Gauburge (în Franţa) a fost o călugăriţă englezoaică care s-a născut în anul 710. Era cunoscută în Germania de către Sf. Bonifaciu. A fost stareţă la mănăstirea din Heidenheim, în Wurttemberg. Potrivit legendei, în timpul nopţii înainte de ziua ei de naştere, 1 mai (Noaptea Walpurgis), vrăjitoarele şi vrăjitorii s-au adunat pe un deal apropiat (Bocksberg sau Blocksberg) pentru o zi de sabbat. După moartea sa, în 778 ( sau 779), a fost făcută sfântă.

Diferite ilustrări a Nopţii Walpurgis în cursul istoriei Diferite ilustrări a Nopţii Walpurgis în cursul istoriei
Diferite ilustrări a Nopţii Walpurgis în cursul istoriei
Diferite ilustrări a Nopţii Walpurgis în cursul istoriei

Sărbătoarea de Walpurgis este similară cu Halloween, în sensul că are de a face cu spiritele supranaturale şi este de origine păgână. Prin aprinderea focurilor pe înălţimi, oameni înţeleg că alungă iarna şi prin asta simbolizează dorinţa lor de a veni primăvara. Este un fel de bună întâmpinare a acesteia, dacă vreţi.

În Germania, Brocken, cel mai înalt vârf din munţii Harz, este considerat punctul central al Walpurgisnacht.

De asemenea, cunoscut sub numele de Blocksberg, vârful are 1142 de metri. Este adesea învăluit în ceaţă şi nori, creând o atmosferă misterioasă, care a contribuit la statutul legendar de casă a vrăjitoarelor (Hexen) şi a diavolilor (Teufel).

În versiunea sa creştină, fostul festival păgân din luna mai a devenit Walpurgis, un moment prielnic pentru a alunga spiritele rele, de obicei, cu zgomote puternice.

În Bavaria, Walpurgisnacht este cunoscut ca Freinacht şi seamănă mult cu Halloween, fiind completat cu farse făcute de tineri.

În Suedia (Valborgsmässoafton)
Walpurgis Night precede Ziua Muncii, în Scandinavia, pe 1 mai. În noapte de 30 aprilie, au loc numeroase evenimente.

Formele de celebrare a sa variază în diferite părţi ale ţării şi între diferite oraşe. Una dintre tradiţiile principale în Suedia este de a lumina cu focuri mari, un obicei care a început în timpul secolului al XVIII-lea. Iluminarea cu focurile de tabără, foarte populară în ţara scandinavă, a început cu scopul de a alunga spiritele rele, mai ales demonii şi vrăjitoarele.

În zilele noastre, Walpurgis este de obicei văzută ca o celebrare a primăverii. Skansen Open Air Museum, de exemplu, găzduieşte cea mai mare expoziţie privind celebrarea, Stockholm Walpurgis.

Suedezii au multe sărbători, la sfârşitul iernilor lungi şi triste, când se aud cântece de primăvară. Aceste cântece au fost răspândite de festivităţile de primăvară realizate de studenţi. Sărbătoarea din noaptea de Walpurgis este deosebită de comune în oraşele universitare, mai ales, cum este în Uppsala. Viaţa de noapte din Uppsala este deosebit de activă atunci.

Walpurgis (Valborg) fiind sărbătorită pe 30 aprilie, creează o dublă sărbătoare naţională în Suedia. În această zi, regele Carl XVI Gustaf îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Deci, veţi vedea steaguri suedez arborate în toată ţara pentru a-l saluta pe Rege şi a-i arăta respect.

May Day / Ziua Muncii (1 mai), care urmează Walpurgis, se caracterizează prin nenumărate festivităţi de noapte, cu o gamă largă de evenimente, parade şi festivităţi.

Walpurgis în suedeză este „Valborg” şi Walpurgis Night în suedeză se numeşte „Valborgsmassoafton”. Se aprind focuri mari de tabără pe dealuri şi oamenii cântă cântece tradiţionale despre primăvară. Masa care urmează include somon marinat cu mărar şi cu ţuică.

Studenţii din mediul urban, poartă pe cap căciuli albe, elevii ţin discursuri despre venirea primăverii şi coruri dau concerte, cântând imnuri clasice de primăvară la Universitate şi în jurul focurilor. Parcurile oraşelor sunt pline de persoane care vin să se uite la foc, sau să asculte melodii şi să petreacă.

În Finlanda (Vappu)
În Finlanda, Vappu, împreună cu Anul Nou reprezintă una dintre cele mai mari sărbători. Celebrarea Vappu este o adevărată oportunitate pentru un mare consumator de vin spumant şi alte băuturi alcoolice.

Tradiţiile studenţilor sunt o caracteristică esenţială de Vappu. Până la sfârşitul secolului al XIX-lea, acest festival tradiţional era rezervat claselor bogate, apoi a devenit unul pentru  cei care merg la facultate. Tradiţiile includ consumul unei băuturi fermentate (Sima), al cărei conţinut de alcool poate varia.

 Walpurgis Night în Germania Walpurgis Night în Suedia
Noptea Walpurgis în zilele noastre

În Helsinki, tradiţia cere ca elevii să cureţe statuia Havis Amanda aflată în Market Square (situată în port şi în faţa primăriei) şi elevii poartă şepci albe. Festivităţile includ, de asemenea, un picnic pe 1 mai, în parcurile din oraş (ca Kaivopuisto Helsinki).

Dar la 1 mai există şi parade ale muncitorilor (organizate de partide politice şi de sindicate). Toată scena politică naţională, dar şi biserica a ales Vappu ca zi de paradă şi este un excelent prilej ca să se facă discursuri. Acest spirit de Ziua Muncii este în special prezent în Helsinki.

În România
În România, ca şi în unele ţări din Europa de Est, în această noapte specială sunt alungate toate spiritele rele, fantomele şi vampirii. Oamenii cred că eliberate din tenebre, acestea se vor deda orgiilor infernale, sau că sunt periculoase pentru orice muritor care le descoperă.

În Republica Cehă
În Republica Cehă (Boemia, Moravia), copiii se îmbracă în vrăjitoare. La căderea nopţii, luminile sunt aprinse în mediul rural. Oamenii din jurul focurilor dansează pentru a sărbători întoarcerea zilelor însorite.

Franţa
În Franţa este cunoscută ca noaptea vrăjitoarelor, mai ales în estul regiunii Moselle. Copiii ies în stradă ca să facă fel de fel de glume, cum ar fi îmbrăcarea copacilor cu hârtie igienică.

În Belgia
În Belgia, mai precis în Namur, un echivalent se regăseşte în „Bonfire of Bouge”.Vizitatori unici

Free counters!

Situri Roxo Inc. în România


Get listed in a premium web site directory for free where you can find more resources about Internet Web Directory List Directory