Portalul vraciilor și vrăjitoarelor din România şi din Europa - Portalul vraciilor și vrăjitoarelor din România şi din Europa
Autentificare
Recomandate
CLIPA - cea mai veche revista românească din Statele Unite în circulaţie. Revistă independentă de informaţie socio-politică şi cultură editată săptămânal în SUA.
E-migrant.ro - Forumul romanilor din strainatate.


Articles

Sărbătoarea magică de Hallowen

Sărbătoarea magică de Hallowen

Halloween este o sărbătoare care are loc în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie. Această sărbătoare este celebrată în principal în Irlanda, Canada, Australia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Cea mai cunoscută tradiţie spune că copiii se deghizează în costume care sunt înfricoşătoare sau ridicole (de exemplu fantome, vrăjitoare, monştri, vampiri) şi sună la uşile adulţilor solicitând, de multe ori chiae ei-înşişi deghizaţi, bomboane, fructe sau bani cu formula: „Trick ot treat!” sau pur şi simplu „Happy Halloween!”. Alte activităţi includ baluri mascate, vizionarea de filme horror, vizitarea caselor „bântuite” etc.

Halloween-ul este o sărbătoare folclorică anglo-saxonă, căreia mulţi îi pretind o anumită origine celtică, bazată pe o coincidenţă a calendarului la 1 noiembrie, o perioadă din antichitate a sărbătorii religioase celtice de Samain. Această tradiţie a fost transpusă în America de Nord în secolul al nouăsprezecelea de către scoţieni irlandez, şi alţi imigranţi.

Simbolul principal al sărbătorii de Halloween este dovleacul din legenda irlandeză a lui Jack luminiţă rătăcitoare: se decupează dovleacul pentru a i se desena o faţă bizară, apoi se pune o lumânare în centrul său.

Halloween este o sărbătoare folclorică şi tradiţională păgână cu o origine îndepărtată celtică. În protoistoria celtică, exista o sărbătoare religioasă în Irlanda – Samhain în Irlanda, Samonios în Galia – care se desfăşura sub autoritatea druizilor, timp de şapte zile (ziua de Samhain ea însăşi şi trei zile înainte şi trei zile mai târziu).

Este o sărbătoare a anului care s-a scurs şi închis, de închidere şi deschidere anului care va veni. Timpul de Samhain este cel al lui Sidh (cealaltă lume), adesea confundată cu cea a omenirii. Aceasta este perioada posibilelor întâlniri mitice între anumiţi oameni şi zeii din Tuatha De Danann.

Festivităţi druidice au dispărut din Irlanda în secolul al cincilea, cu sosirea unei noi religii, creştinismul. Sărbătoarea creştină a Tuturor Sfinţilor, care este susţinută de Halloween a fost stabilită abia în secolul IX de către Papa Grigore al IV. Abundenta literatură irlandeză medievală, dezvoltată de clerici între secolele VIII şi XII, nu menţionează decât sărbătoarea sacră de Samhain.

Sărbătoarea magică de Hallowen

Etimologia cuvântului Halloween aparţine strict limbii engleze, fără a avea vreo legătură cu gaelica sau orice altă limbă celtică. Numele său actual este o alterare a All Hallows Eve, care înseamnă literalmente „seara Tuturor Sfinţilor”, adică veghea sărbătorii creştine a Tuturor Sfinţilor (hallow este o formă arhaică a cuvântului englez holy, care înseamnă sfânt, în timp ce even a format evening, seară). Ortografia Hallowe’en este încă folosită uneori în Canada şi Regatul Unit.

Jack-O’-Lantern (Jack Luminiţă rătăcitoare) este probabil cel mai popular personaj asociat cu Halloween, care provine dintr-o veche poveste irlandeză. Jack era un avar, un personaj beţiv, rău şi egoist. Într-o seară, în timp ce a fost într-o tavernă, ​​diavolul i-a apărut şi i-a pretins sufletul.

Jack a cerut atunci diavolului să-i dea o băutură, un ultim pahar înainte de a pleca în iad. Diavolul a fost de acord şi s-a transformat într-o monedă de şase galbeni. Jack a luat-o şi a pus-o imediat în buzunar. Acesta avea o închidere sub formă de cruce care bloca, iar diavolul nu a putut scăpa. În cele din urmă, Jack fost de acord să-l elibereze pe diavol, cu condiţia ca acesta din urmă să îi dea un an în plus pentru a trăi.

Douăsprezece luni mai târziu, Jack a făcut o altă glumă diavolului, lăsându-l în vârful unui copac (pe care l-a gravat cu o cruce graţie cuţitului său), cu promisiunea că nu-l va mai urmări. Când Jack a murit, intrarea în Paradis i-a fost refuzată, iar diavolul, de asemenea, nu a acceptat să-l admită în iad. Jack a reuşit totuşi să-l convingă pe diavol să-i dea o bucată de cărbune arzând pentru a-i lumina calea în întuneric.

Sărbătoarea magică de Hallowen

El a pus cărbunele într-un nap scobit ca o lanternă şi a fost condamnat să rătăcească fără ţintă până la Judecata de Apoi. A fost numit apoi Jack of the Lantern, sau Jack Luminiţă rătăcitoare. Ea reapare în fiecare an în ziua morţii sale, de Halloween.

Iniţial, simbolul de Halloween a avut un nap care conţinea o lumânare pentru a comemora legenda luminiţii rătăcitoare (Jack cu lanternă), condamnată să rătăcească pentru totdeauna în întuneric între cer şi iad.

Gulia a fost înlocuită treptat cu un dovleac, el însuşi uneori înlocuit de altă legumă: se decupează, pentru a se face o faţă cu grimasă, apoi se pune în centrul său o lumânare. Chiar dacă există o tradiţie din Insulele Britanice constând din a sculpta un felinar din sfeclă furajeră sau un nap, practica a fost asociată cu Halloween în America de Nord, unde a fost mai uşor să se sculpteze un dovleac mare.

Imagineria din jurul Halloween-ul este în mare măsură un amalgam al sezonului de Halloween în sine (sezon când nopţile devin din ce în ce mai lungi în comparaţie cu ziua), de aproape un secol de spectacole artistice (în special în filmele americane), precum şi a unei pieţe dornice de a comercializa tot ceea ce are legătură cu sumbrul şi misteriosul. Acest lucru implică, de obicei, moarte, magia sau monştrii mitici. Personajele asociate frecvent cu Halloween sunt fantome, vrăjitoare, vampiri, lilieci, bufniţe, ciori, vulturi, case bântuite, personaje cu cap de dovleac, pisici negre, păianjeni, spiriduşi, zombi, mumii, schelete, vârcolaci şi demoni.

Sărbătoarea magică de Hallowen

Mai ales în America de Nord, simbolismul este inspirat de filmele horror clasice, cu personaje precum Dracula, monstrul Frankenstein, Vampirii şi Mumia. Casele sunt adesea decorate cu aceste simboluri.

Culorile asociate în mod tradiţional cu Hallowen sunt portocaliu şi negru. În produsele şi imaginile cele mai recente, există de asemenea, violet, verde şi roşu. Utilizarea acestor culori este, în parte, datorată folosirii lor în reclame relevante pentru asta având raport cu această sărbătoare de peste un secol.

Evenimentul principal al sărbătorii de Hallowen este „trecerea de Halloween”, în care copiii îmbrăcaţi înspăimântător sau haios merg din uşă la uşă pentru a cere bomboane. Micuţii strigă „trick or treat!” – „Bomboane sau îţi va fi rău.” În acest sens, Halloween a fost iniţial cunoscută sub numele de „Noaptea tururilor”, în primele regiuni din Quebec, Canada, unde s-a răspândit, graţie unor irlandezi care s-au stabilit acolo în secolul al XIX-lea.

Chiar dacă asta seamănă cu o tradiţie mai veche provenind din Scoţia şi din Irlanda, colecta rituală de Halloween a apărut doar în secolul al XX-lea în America de Nord, şi s-a dezvoltat independent. Locuitorii din casă, de multe ori ei înşişi deghizaţi, dau bomboane, batoane de ciocolată, şi chiar băuturi răcoritoare. Unele persoane folosesc efecte sonore şi de fum pentru a adăuga la ambianţa horror, copiind efecte speciale din filmele de profil.

Sărbătoarea de Hallowen a devenit foarte populară în lume. În Anglia, Halloween era cândva numită „noaptea spărgătorului de nuci” sau „noaptea merelor crocante.” Familiile erau adunate în jurul focului spunând tot felul de poveşti în timp ce toată lumea mânca nuci şi mere. În acea zi, săracii primeau prăjituri numite „prăjiturile spiritului.”
Halloween a început să fie celebrată în Belgia la începutul anului 1990. Formula trick or treat este adaptată în „bomboane sau un fior”, „bomboane sau blestem” sau mai frecvent „bomboane sau moarte.”

Sărbătoarea magică de Hallowen

Există, în mediul rural, tradiţii similare cu cele ale lui Jack-O-Lantern. În Flandra, cu ocazia Sf. Martin, copiii scobesc într-adevăr sfecla şi i se face găuri pentru a figura o faţă cu grimasă luminată de o lumânare plasată în interiorul sfeclei de zahăr. În Valonia, aceste lanterne au fost numite „Grign’ Dints”. Aceste felinare erau făcute în perioada recoltării, care coincide cu începutul toamnei şi cu sărbătoarea Tuturor Sfinţilor. Dar această practică tinde să dispară din 1980.

În Canada, Halloween-ul este sărbătorit pe scară largă. Pe 31 octombrie, seara, copiii îmbrăcaţi în costume de epocă de toate tipurile, amuzante sau înfricoşătoare, invadează străzile şi bat la fiecare uşă pentru a cere bomboane. Populaţia care participă la festival decorează pragurile uşilor lor cu un dovleac luminat sau pur şi simplu cu decoraţiuni pentru a indica faptul că copiii sunt bineveniţi. În ultimii ani, această sărbătoare a luat amploare şi a dat naştere la numeroase activităţi pentru copii şi adulţi. Ea naşte, de asemenea, la o pasiune tot mai mare pentru crearea de decoruri de adevărată groază în faţa unor case. Cu toate acestea, abia între 1960 – 1970, s-a impus cu adevărat în zonele cu mare majoritate vorbitoare de limbă franceză, cum ar fi Bas-Saint-Laurent.

Prin manifestările sale, Halloween-ul este similar cu Mardi Gras, care a dat naştere, în unele părţi ale ţării, la deghizări şi la colectat de bomboane, în special la Goulet, New Brunswick şi Saint-Antoine-de l'Isle-aux-Grues, în Québec.

Halloween-ul este sărbătorită şi în Caraibe. În unele părţi din Antilele britanice, există festivităţile în onoarea Nopţii de Guy Fawkes, care are loc în jurul Halloweenului.

Pe insula Bonaire, copiii dintr-un oraş se adună în grupuri, şi spre deosebire de alte locuri din lume, îşi petrec ziua de Halloween mâncând bomboane, în loc de a merge din uşă în uşă.

Sărbătoarea magică de Hallowen

Scoţia, având o limbă galeză şi o cultură comună cu Irlanda, celebrează sărbătoarea de Samhain de secole. Robert Burns a făcut un portret a diferite obiceiuri în poemul său Halloween (1785).

Halloween, cunoscut în galeza scoţiană ca Shamhna Oidhche, constă în principal din copii deghizaţi (de multe ori ca o vrăjitoare sau fantomă) mergând din uşă în uşă şi oferind momente de divertisment variat. În cazul în care prestaţia lor este apreciată, copiii sunt răsplătiţi cu bomboane, fructe sau cu ceva bani.

În Scoţia, folclorul, incluzând Halloween, este centrat pe credinţa faţă de zâne. Copiii se îmbracă înspăimântător şi poartă în mână o lumânare, au o lanternă cu un chip diavolesc gravat pe un dovleac sau altceva, luminat din interior, ca să sperie zânele rele.

Un joc popular folosit de copii în această seară magică este acel de a prinde un măr într-o cadă de apă folosind doar gura. Un alt joc este de a încerca să mănânce legat la ochi, o pâine însiropată de melasă atârnată de tavan cu o sfoară.

Ca urmare a foametei, obiceiurile şi practicile s-au mutat, cu emigrarea irlandeză din 1646 – 1648, în Statele Unite. La sfârşitul secolului al XIX-lea, a devenit o sursă de sărbătoare cu costume şi deghizări care se învârt în jurul craniilor, fantomelor, scheletelor şi vrăjitoarelor.

Copiii îmbrăcaţi ca vrăjitoare sau fantome mărşăluiesc pe străzi, bat la uşi şi cer mici cadouri (bomboane), sub ameninţarea unuiblestem, în caz de refuz. Obiceiul de trick or treat, ceea ce înseamnă "plătiţi sauo să aveţi o vrajă," a apărut în Statele Unite în anul 1930.

Sărbătoarea magică de Hallowen

Halloween-ul este o sărbătoare foarte populară în Irlanda şi este cunoscută ca Oíche galic Shamhna (literalmente noaptea sfârşitului verii), şi este sărbătorită de secole. În noaptea de Halloween, copiii şi adulţii se îmbracă asemeni creaturilor rele (fantome, zombie, vrăjitoare, spiriduşi) şi pretutindeni sunt aprinse focuri mari de tabără şi artificii, în toată ţara.

În Japonia, această sărbătoare nu are nicio legătură cu shintoismul sau cu budismul, japonezii nu sărbătoresc în mod tradiţional Halloween. Dar evenimentul a câştigat în popularitate şi acum există o mulţime de decoraţii şi costume în magazine.

Halloween nu a fost sărbătorită în Malta până recent, când popularitatea lui a crescut din cauza mai multor baluri costumate organizate în noaptea de Halloween, în special frecventate de adolescenţi şi adulţi tineri. Nu există practic nimeni care distribuie dulciuri sau bate pe la uşile caselor.

Celebrarea sărbătorii de Halloween în România este legată de mitul lui Dracula. În Transilvania sunt organizate baluri costumate, dar mai ales în oraşul Sighişoara şi la Pasul Tihuţa, lângă Bistriţa. Se consideră că spiritul lui Dracula locuieşte în acest oraş pentru că în timpul Evului Mediu, oraşul a fost scena mai multor scene îngrozitoare de vânătoare de vrăjitoare. Acestea sunt recreate, astăzi, de actori în seara zilei de 31 octombrie.Vizitatori unici

Free counters!

Situri Roxo Inc. în România


Get listed in a premium web site directory for free where you can find more resources about Internet Web Directory List Directory