Portalul vraciilor și vrăjitoarelor din România şi din Europa - Portalul vraciilor și vrăjitoarelor din România şi din Europa
Autentificare
Recomandate
CLIPA - cea mai veche revista românească din Statele Unite în circulaţie. Revistă independentă de informaţie socio-politică şi cultură editată săptămânal în SUA.
E-migrant.ro - Forumul romanilor din strainatate.


Articles

Noaptea magică şi solară de Sânziene

Noaptea magică şi solară de Sânziene

Pe lângă manifestările tipice făpturilor supranaturale din clasa Ielelor, Sânzienele au şi manifestări oculare: flori de scaieţi, tunse de puf, sunt atârnate peste noapte de streaşină şi, după cât creşte puful dimineaţa, se stabileşte norocul celor care infăptuiesc datina.

Pe 24 iunie se sărbatoresc Sânzienele (i se zice aşa în Ardeal, în timp ce în Oltenia şi Muntenia i se spune Drăgaica), cea mai mare şi mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului şi singura admisă, chiar cu numele ei, în calendarul creştin-ortodox. Este de fapt sărbătoare soarelui şi a dragostei. O sărbătoare misterioasă şi aşteptată de toată suflarea, ale cărei origini s-au pierdut în negura timpului. Deşi unii susţin că ar avea originea într-un cult geto-dac al soarelui. Denumirea de Sânziene vine de fapt de la Sancta Diana, iniţial fiind un cult pentru zeiţa Diana.

Ea marchează începutul verii, pentru că pe 21 iunie este solstiţiul de vară sau vara astronomică. Soarele se afla pe boltă în cel mai înalt punct deasupra Ecuatorului, iar pe pământ este ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai scurtă. Cerul se înalţă şi el după soare şi ziua se transformă în Eternitate. Este o sărbătoare a dragostei şi a focurilor, a soarelui şi a dorinţei nestrămutate de viaţă.

Timpul se face brusc bun, îngăduitor cu fiinţele, creşte şi cuprinde gândul omului, purtându-l peste câmpurile şi poienile pline de flori de Sânziene, parfumate cu miros ca de Rai.

De Sânziene este momentul în care orice muritor care bate la porţile nevăzutului şi neştiutului poate să intre, doar purtând pe cap o coroniţă galbenă de flori sau folosind un fir de Sânziană.

Noaptea magică şi solară de Sânziene

Sărbătoarea de Sânziene este una cu totul specială, de bucurie, durând o noapte şi o zi. Iar noaptea de Sânziene este una cu adevărat magică pentru vrăjitoare!!!

Este noaptea focurilor de vară, fiindcă este vară în cer şi vară pe pământ, este vară în sufletele şi trupurile oamenilor, este anotimpul dragostei şi al vieţii depline în armonie cu Natura.

Noaptea de Sânziene este asemănătoare cu Noaptea Sf. Andrei sau Andreluşa, când tinerii necăsătoriţi îşi pot afla ursita.

În ajun de Sânziene, seara, se întâlnesc fetele care vor să se mărite, cu flăcăii care doresc să se însoare. Acum, cu toţii îşi pot afla ursita. Băieţii fac ruguri mari, aprind făclii pe care apoi le învârtesc în sensul mişcării Soarelui, strigând veseli:

Du-te, Soare, vino, Lună
Sânzienele îmbună,
Să le crească floarea-floare,
Galbenă, mirositoare,
Fetele să o adune,
ă le prindă în cunune,
Să pună la pălărie,
Floare pentru cununie,
Babele să le rostească,
Până-n toamnă să nuntească
.”

Noaptea magică şi solară de Sânziene

Unele popoare din Antichitate, ca egiptenii, sărbătoreau la 24 iunie Anul Nou, în ziua întâi a lunii Toth, când pe cer apăre steaua Sirius, înaintea răsăritului de soare.

Noaptea magică şi solară de Sânziene

La grecii antici, anul începea tot la solstiţiu de vară, în prima zi a Lunii Noi, când viaţa economică devenea foarte mobilă. Pentru fete, noaptea de Sânziene reprezintă un moment special. Dacă îşi pune sub pernă o floare de sânziană vor visa cine le va fi ursitul, femeia care îşi înfăşoară mijlocul cu tulpini de sânziene va fi ferită sau va alunga durerile, iar fecioarele sau soţiile care pun floarea de sânziană în sân vor avea noroc în dragoste. Dar obiceiurile populare sunt extreme de variate, conform specificului zonei.

În vechime, sânzienele erau folosite pentru tratamentul bolii de ficat, reumatism, afecţiuni tiroidiene şi renale. Florile sunt căutate în special de tămăduitoare, care ştiu foarte bine prorietăţile acestora şi le folosesc în timpul şedinţelor de Magie şi ritualurilor.

Se mai spune că florile de sânziene ajută la protecţie, ele putând să alunge răul. Sau că înlesnesc o naştere uşoară. Ceaiul de flori de sânziene se foloseşte împotriva tumorii canceroase de pe laringe. Mai este indicat pentru îngrijirea unor cicatrice vechi şi inestetice sau a petelor rămase pe piele. Sânzienele sunt foarte eficiente pentru infecţiile pielii şi ulceraţii canceroase.

Ziua de Sânziene este precedată de o noapte a ielelor, din 23 spre 24 iunie, când femeile merg să culeagă planta tămăduitoare şi vrăjitoarele rostesc descântece numai de ele ştiute. Căci în noaptea aceasta cerul se deschide iar cei norocoşi pot să întâlnească Sânzienele sau Măiastrele.Vizitatori unici

Free counters!

Situri Roxo Inc. în România


Get listed in a premium web site directory for free where you can find more resources about Internet Web Directory List Directory