Portalul vraciilor și vrăjitoarelor din România şi din Europa - Sarea, blestem sau binecuvântare. Cum era folosită în trecut în ritualuri sinistre de magie neagră, alături de farmece şi descântece
Autentificare
Recomandate
CLIPA - cea mai veche revista românească din Statele Unite în circulaţie. Revistă independentă de informaţie socio-politică şi cultură editată săptămânal în SUA.
E-migrant.ro - Forumul romanilor din strainatate.


Sarea, blestem sau binecuvântare. Cum era folosită în trecut în ritualuri sinistre de magie neagră, alături de farmece şi descântece

Sarea, blestem sau binecuvântare. Cum era folosită în trecut în ritualuri sinistre de magie neagră, alături de farmece şi descântece

Cum era folosită sarea ca instrument de prognoză meteo pe un an de zile, cum credeau străbunii noştri că o putea folosi pentru a afla sexul unui copil aflat în pântecele mamei şi în ce blesteme cumplite era ingredient de bază: vă prezentăm secretele sării.

Nu există român care să nu cunoască frumosul basm popular „Sarea în bucate”, care reuşeşte să pună în valoare atât calităţile excepţionale ale umilului condiment, cât şi valorile umane de bază. Însă, dacă despre virtuţile alimentare ale sării şi despre influenţa ei asupra sănătăţii s-au scris sute de mii de pagini, mult mai puţine sunt scrierile despre utilizările magice ale produsului. Asta cu toate că supertiţiile populare din toată lumea sunt pline de referiri spectaculoase.

De fapt, sarea are o valoare simbolică importantă la majoritatea populaţiilor. Folosită ca element purificator în şintoism, ca simbol al hranei spirituale în liturghia botezului – „sare a înţelepciunii” –, ca ofrandă împreună cu pâinea în creştinism, sarea este şi un element important în ritualuri, de la cel ebraic de sfinţire a victimelor, de purificare a gospodăriei la diverse populaţii, până la cel de purificare a spaţiului de către luptătorii de sumo.

La greci, la evrei, la arabi, ca şi la români, sarea este şi un simbol al ospitalităţii şi al prieteniei, pentru care este împărţită, având valoarea unei legături de frăţie. În spaţiul românesc sarea este folosită pentru acţiunea sa benefică sau malefică în diferite ritualuri.

Sarea şi prognozele ei meteorologice
În tradiţia poporului român, sarea este folosită deseori în ritualurile de aflare a viitorului. Exemplul cel mai cunoscut de meteorologie populară, care s-a păstrat până în zilele noastre (mai ales în Moldova), este acela ca în noaptea de Sfântul Vasile să se pună pe pervaz 12 coji de ceapă umplute cu sare, menite celor 12 luni.

A doua zi, cantitatea de apă aflată în coji va prognoza lunile ploioase sau secetoase ale noului an. „Din ce-mi amintesc eu din copilărie, metoda nu dădea greş niciodată, ori poate că doar aşa ne plăcea nouă să credem”, spune, pe jumătate în glumă, folcloristul gălăţean Paul Buţă.

Uneori, se ajungea chiar la accente şamanice, căci în anumite zone ale ţării se credea că „dacă arunci o mână de sare în foc, stă ploaia”, iar dacă „se umezeşte sarea fără motiv în vasul în care este păstrată, înseamnă că se apropie ploaia”.

Adevărul despre aceste ultime două credinţe populare ni-l explică profesorul de fizică Mihai Toma. „Este evident că nu există nicio legătură între a arunca sare în foc şi oprirea ploii, însă umezirea ei înainte de declanşarea unor precipitaţii este credibilă, căci umiditatea atmosferică poate provoca un astfel de efect asupra cristalelor de sare”, spune profesorul.

Aflarea ursitei şi a sexului copiilor
Sarea se foloseşte şi în ritualuri de aflare a ursitei. Spre exemplu, turta de Sfântul Andrei este o pâiniţă nedospită, foarte sărată, preparată de fetele nemăritate în ajun de Sântandrei, pentru aducerea ursitului, menit să stingă setea. În alte zone, turta era dată la câine sau pisică pentru a vedea direcţia din care va veni ursitul.

Şi aflarea sexului copilului nenăscut cu ajutorul sării este consemnată de mai mulţi cercetători. Dacă pui sare pe capul unei femei îngreunate, fără ştiinţa ei, şi dacă ea în urmă pune mâna pe nas, atunci are să nască băiat; iar dacă pune mâna la gură, are să nască fată.

Sarea are şi alte valenţe speciale, putând proteja şi purifica oameni şi animale, ba chiar şi spaţiul de locuit. La construcţia unei case, se pune aghiasmă, tămâie, sare, capete de câine ori de vită, sub talpa casei, la fiecare colţ, „să ferească Dumnezeu casa de fulgere, de foame şi de boli. Pâine şi sare să fie în casă” (GH.F.Ciauşanu).

Pragurile casei se presară cu sare sfinţită pentru a proteja casa împotriva farmecelor, cu acelaşi scop punându-se sare în încălţări, sau pe capul copilului, când este descântat cineva bolnav din casă, pentru a-l proteja împotriva bolii. Vitele sunt protejate de farmece tot cu ajutorul sării, pusă în hrană sau descântată şi îngropată sub pragul uşii de la grajd.

Sarea, pelinul şi usturoiul în jurul cărora a jucat ceata de căluşari sunt folosite mai apoi la diferite leacuri.

Magie neagră cu sare albă
Sarea poate era folosită şi în magia neagră pentru a provoca răul, prin farmece şi descântece. Se zice că acela care vrea să-şi ucidă duşmanul trebuie să pună un pic de sare sub limba unei persoane moarte, iar apoi să presare pe furiş sarea respectivă în mâncarea celui a cărui moarte este dorită.

„Pe undeva pare credibilă metoda. Să nu uităm că în Evul Mediu, cînd acest obicei era în mare vogă, bolile contagioase mortale făceau ravagii. Dacă puneai în mâncarea cuiva un material contaminat cu un microb sau o bacterie mortală, este evident că poţi să îmbolnăveşti acea persoană”, este de părere medicul Iulian Popa.

citește articolul întreg AICI

 


Vizitatori unici

Free counters!

Situri Roxo Inc. în România


Get listed in a premium web site directory for free where you can find more resources about Internet Web Directory List Directory