Portalul vraciilor și vrăjitoarelor din România şi din Europa - Procesele VRĂJITOARELOR CELEBRE din TRANSILVANIA. Declaraţiile tulburătoare ale martorilor
Autentificare
Recomandate
CLIPA - cea mai veche revista românească din Statele Unite în circulaţie. Revistă independentă de informaţie socio-politică şi cultură editată săptămânal în SUA.
E-migrant.ro - Forumul romanilor din strainatate.


Procesele VRĂJITOARELOR CELEBRE din TRANSILVANIA. Declaraţiile tulburătoare ale martorilor

Procesele VRĂJITOARELOR CELEBRE din TRANSILVANIA. Declaraţiile tulburătoare ale martorilor

Poveştile cu vrăjitoare au fascinat oamenii din cele mai vechi timpuri, dar puţini ştiu cum de-au ajuns maleficele creaturi să bântuie lumea încălecate pe mătură. Gabriel-Virgil Rusu vorbeşte în lucrarea „Gherla-Cetatea lui Martinuzzi” despre vrăjitoarele celebre din Transilvania.

În Transilvania, cea mai renumită vrăjitoare de la sfârşitul secolului al XVII-lea a fost Ilona Lénart din Dej. Se spune că la ea ar fi apelat pentru diverse vrăji mai multe soţii de nobili, motiv pentru care Ilona a fost condamnată la moarte, scrie dejeanul.ro.

Procesele împotriva vrăjitoarelor se derulează la Dej, judeţul Cluj, mult mai des decât în alte părţi ale Ardealului. În anul 1712, la data de 25 februarie, sunt aduse în faţa instanţei două românce: Cătălina Runcan şi Ioana Vancea. Ambele femei erau din Dej şi au fost acuzate de practici oculte. În timpul procesului a fost probată vinovăţia Cătălinei, care a fost condamnată la moarte prin arderea pe rug. Ioana a scăpat de executare, nefiind adunate suficiente probe împotriva ei.

Tot în cartea „Gherla-Cetatea lui Martinuzzi” este prezentat un caz care atrage atenţia, cel al Annei Lázar, o lacalnică din satul Mica. Femeia a fost judecată pentru practici necurate fiind acuzată că intra în casele oamenilor în chip de câine şi făcea stricăciuni. La procesul Annei Lázar, din 12 martie 1712, s-a spus că omul în casa căruia a intrat a prins-o şi a legat-o cu lanţul, moment în care căţeaua s-a transformat în femeie. Culmea, instanţa a ţinut cont de acest gen de declaraţii şi a hotărât ca femeia să fie supusă la proba apei, iar în cele din urmă dacă nu rezista să fie incinerată.

„La data de 20 august 1742, la Dej a fost cercetat un adevărat »lot de vrăjitoare«. Este vorba de soţiile numiţilor János Balázs, Péter Oláh, Jánps Tordai, János Incze, Gergely Simon, Miklós Mogyoróssy, Zsigmond Kiss şi Petru Bistriţeanu de pe Dealul Cocoşului”.

citește articolul întreg AICI

 


Vizitatori unici

Free counters!

Situri Roxo Inc. în România


Get listed in a premium web site directory for free where you can find more resources about Internet Web Directory List Directory