Portalul vraciilor și vrăjitoarelor din România şi din Europa - Vrăji, ritualuri şi obiceiuri la Lună Plină, Crai Nou, Lună Nouă şi Lună Neagră
Autentificare
Recomandate
CLIPA - cea mai veche revista românească din Statele Unite în circulaţie. Revistă independentă de informaţie socio-politică şi cultură editată săptămânal în SUA.
E-migrant.ro - Forumul romanilor din strainatate.


Vrăji, ritualuri şi obiceiuri la Lună Plină, Crai Nou, Lună Nouă şi Lună Neagră

Vrăji, ritualuri şi obiceiuri la Lună Plină, Crai Nou, Lună Nouă şi Lună Neagră

Casele se văruiesc la Lună Plină, dar în zi de post. Ţărăncile execută această operaţiune cu mâinile dindarat mesecând ceva: o coajă de pâine de exemplu, şi fac acesta pentru a scăpa de gândaci, de plojnite sau animale nedorite.

Pentru a se descotorosi de răul şi paguba gândacilor şi şobolanilor în zona Bucovinei mai ales, gospodina pune trunchea fundul de mămăligă, ceaunul şi mesleşteul zicând: „Oaspeţii mei sunt flămânzi, eu le aduc mâncare” după care a doua zi se iau ustensilele, se bate la fereastră şi se strigă presupuşilor sau existenţilor oaspeţi nepoftiţi, care fac pagubă în „trezoreria” gospodinei:
Luna-I la asfintit
Şi oaspetii mei la despărţit!

Se spune că în acea seara fug toate relele de la acea casă, inclusiv spiritele malefice trimise sau aciuiate nu doar gândacii şi şobolanii. Tot la lună plină sau veche ploşniţele pot fi alungate din casă, dacă se freacă castraveţi de crăpăturile podelelor. Curele de slăbire sau alte practice medicale se fac tot la luna Plină.

Luna Plină
Se crede că atunci când Luna Plină corespunde cu Anul Nou, atunci anul care urmează va fi mânos şi roditor. Dacă de Sfântul Dumitru este luna plină, peste iarnă va cădea multă zăpadă. Tot la luna plină e bine să începi construcţia, renovarea, zugrăvirea unei case, să ari, să semeni.

Cei care s-au născut la Lunp Plină nu vor duce lipsă de nimic. Tot la lună Plină se intarcă copiii pentru a fi bucuroşi şi norocoşi. Tot atunci, într-un colţ al casei se lasă în locul unde se ţine gunoiul, un ou răscopt; iar dacă puştiul se duce să-l ia, înseamnă că va fi intarcat uşor.

Tot la Lună Plină unii postesc, pentru a avea parte de prosperitate şi sănătate (nu se mănâncă carne). Vinecările sau tratamentele au mai multa putere la Lună Plină. Tot la Lună Plină se intră cu brădiţa pe umăr ca să nu se strice blidele spun bătrânii urbii.

Lună Nouă – Lună în două coarne cum se spune pe la ţară
De obicei de Lună Nouă se cere ceva de la aceasta. Copiii pe la ţară au în obiceiurile lor de joacă de a sări şi cânta când o văd pe cer:
Lună Nouă sănătos m-ai găsit
Sănătos să mă laşi


În timp ce aruncă o bucăţică de pâine spre lună. Tot la Lună Nouă bolnavii se roagă:

Vrăji, ritualuri şi obiceiuri la Lună Plină, Crai Nou, Lună Nouă şi Lună Neagră

Crai nou
Crai nou
Na un fedeleş gol
Şi dă-mi unul plin
Ros ca călina
Şi gras ca găina.


Se mai cer şi bani: „Crai nou
Crai nou
Cu bani m-ai găsit
Cu bani să mă laşi!


Această tradiţie este mai răspândită, motiv pentru care se şi recomandă ca fiecare să poarte asupra lui bani în această perioada a lunii, iar banii să-I fie arătaţi lunii în aşa fel încât razele lunii să se oglindească în bani. În Oltenia oamenii îşi frecau barba cu banii de argint, iar în alte regiuni erau decât zdrăngăniţi, cu una dintre monede făcându-se semnul crucii înspre Lună. În zona Tecuciului oamenii îşi arătau banii unii altora în această perioadă tocmai pentru a nu se isprăvi.

Fructele, recoltele culeg tot la Lună Nouă
În zona Bucovinei grajdurile erau spălate şi curăţate tot în această perioadă a lunii pentru ca pământul să se înnoiască şi să nu facă viermi. Dacă de Sfântul Vasile cade Lună Nouă, atunci anul ce urmează va fi secetos.

La Lună Nouă nu se pune cloşca pe ouă, dacă însă e necesar se recomandă a se aşeza sub ouă nişte surcele de alun pentru ca ouăle să nu iasă limpezi sau puii bolnavi. Nici nunţile nu se fac la Lună Nouă. Luna plină cât mai rotundă este recomandată nunţilor şi uniunilor. Nici mutarea în altă casă nu se face la lună nouă.

Nici un lucru important legat de casă, de bioritm nu este recomandat a se începe la lună Nouă. Meteo: dacă de Sf. Dumitru e Lună Nouă, gerul care va urma, va fi năpraznic.


Vizitatori unici

Free counters!

Situri Roxo Inc. în România


Get listed in a premium web site directory for free where you can find more resources about Internet Web Directory List Directory