Portalul vraciilor și vrăjitoarelor din România şi din Europa - Între istorie şi mit
Autentificare
Recomandate
CLIPA - cea mai veche revista românească din Statele Unite în circulaţie. Revistă independentă de informaţie socio-politică şi cultură editată săptămânal în SUA.
E-migrant.ro - Forumul romanilor din strainatate.


Vrăjitoarele în interiorul cetății medievale Castrum Clus

Vrăjitoarele în interiorul cetății medievale Castrum Clus

De la Vrăjitorul Oz, Vrăjitoarea Albă din Narnia, la Merlin, Tituba, sclava din Salem, la cele trei Vrăjitoare din Macbeth, până la înfricoșătoarea Baba Cloanța, stăpâna celor mai întunecate colțuri ale subconștientului, imaginarul colectiv din toate timpurile, dar și culturile, sunt împânzite de o serie de vrăjitori și vrăjitoare cu puteri malefice, adepti ai întunericului sau deopotrivă, slujitori ai luminii.

Lumea poveștilor populare este formată din zâne, feți frumoși și babe cloanțe cotoroanțe, care împrăștie venin în viețile oamenilor. Este o lume unde superstițiile legate de întuneric au alimentat întotdeauna imaginația umană și au constituit un puternic fond pentru o întreagă mitologie fantastică, transpusă în realitate. Cu ajutorul acestor supoziții în Europa, dar și în cealaltă parte a Atlanticului, a fost constatată existența vrăjitoarei – femeia care este aliata diavolului, reprezentanta acestuia pe pământ. Ea este posedată de propriul stăpân, ba mai mult decât atât, se transformă în animale, prepară poțiuni magice din plante și stăpânește puteri oculte, pentru a duce la pierzanie sufletele nevinovate ale credincioșilor. Bazată pe aceste teorii, credința că aceste servitoare diavolești există, s-a materializat într-o adevărată vânătoare împotriva acestor creaturi ale întunericului.

Read more...

Sarea, blestem sau binecuvântare. Cum era folosită în trecut în ritualuri sinistre de magie neagră, alături de farmece şi descântece

Sarea, blestem sau binecuvântare. Cum era folosită în trecut în ritualuri sinistre de magie neagră, alături de farmece şi descântece

Cum era folosită sarea ca instrument de prognoză meteo pe un an de zile, cum credeau străbunii noştri că o putea folosi pentru a afla sexul unui copil aflat în pântecele mamei şi în ce blesteme cumplite era ingredient de bază: vă prezentăm secretele sării.

Nu există român care să nu cunoască frumosul basm popular „Sarea în bucate”, care reuşeşte să pună în valoare atât calităţile excepţionale ale umilului condiment, cât şi valorile umane de bază. Însă, dacă despre virtuţile alimentare ale sării şi despre influenţa ei asupra sănătăţii s-au scris sute de mii de pagini, mult mai puţine sunt scrierile despre utilizările magice ale produsului. Asta cu toate că supertiţiile populare din toată lumea sunt pline de referiri spectaculoase.

De fapt, sarea are o valoare simbolică importantă la majoritatea populaţiilor. Folosită ca element purificator în şintoism, ca simbol al hranei spirituale în liturghia botezului – „sare a înţelepciunii” –, ca ofrandă împreună cu pâinea în creştinism, sarea este şi un element important în ritualuri, de la cel ebraic de sfinţire a victimelor, de purificare a gospodăriei la diverse populaţii, până la cel de purificare a spaţiului de către luptătorii de sumo.

Read more...

Strigoii, partea malefică din viaţa ţăranului român: „Se zicea că dacă îţi faci cruce te lasă”. Ce spun specialiştii despre credinţele populare

Strigoii, partea malefică din viaţa ţăranului român: „Se zicea că dacă îţi faci cruce te lasă“. Ce spun specialiştii despre credinţele populare

Vrăji, „faceri”, strigoi, toate sunt prezenţe nelipsite din existenţa satelor româneşti, mărturii ale amestecului lor în viaţa de zi cu zi mai fiind redate şi azi de bătrâni.

Potrivit etnografului Camelia Burghele, în comunităţile rurale credinţele în deochi, în strigoi, în maleficii şi în multiple pericole magice sunt prezente şi azi în memoria colectivă şi individuală. Din discuţiile purtate cu bătrânele satelor sălăjene, etnograful a aflat că scenariile magico-rituale legate de aceste credinţe în forţe supranaturale se derulau în spaţii calificate, dintre care un loc privilegiat îl ocupau „mejdiile” (limitele) de despărţire a hotarelor (şi prin similitudine magică, de despărţire a firelor sorţii, a sănătăţii de boală, a norocului de nenoroc, a vieţii de moarte, a iubirii de eşecul violent al acesteia).

Read more...

Cum şi de ce erau ucise vrăjitoarele în Evul Mediu

Cum şi de ce erau ucise vrăjitoarele în Evul Mediu

Vânătoarea de vrăjitoare, de la motivele aberante la metodele de tortură

Discriminarea de gen este probabil una din cele mai vechi practici de acest tip. Totuşi aceasta reuşeşte să scrie un capitol ruşinos din istoria Bisericii Catolice, dar şi a protestantismului: vânătoarea de vrăjitoare.

Imaginea femeii nu este nici pe departe una dintre cele mai bune, chiar şi în Biblie. Aceasta a fost demonizată constant şi, pe considerentul că sunt sursa păcatelor şi o permanenta ispita, milioane de femei au fost ucise. Prin ea a intrat păcatul în lume, spune Biblia chiar de la început, iar slăbiciunea ei este condamnată. Din acest motiv, prin intermediul unor torturi atroce, femeile au fost silite să recunoască zeci de aberaţii care mai de care mai bizare: participarea la Sabat, zborul pe coada de matură, întreţinerea de relatii sexuale cu demoni, transformarea în animale, practicarea de procedee magice şi alte asemenea fantezii. Într-o lume a obscurităţii în Evul Mediu s-a iscat o isterie generală, întreţinută de Biserica, care i-a facut pe oameni să le considere pe femei oricând capabile de acte de vrăjitorie sau că şi-ar fi vândut sufletul lui Satan pentru a submina societatea creştină.

Read more...

Ce legătură au vrăjitoarele cu drogurile medievale?

Ce legătură au vrăjitoarele cu drogurile medievale?

De ce imaginea vrăjitoarelor este atât de des asociată cu zborul pe mătură? Ei bine, explicaţia poate că vi se va părea şocantă. Totul a început de la pâinea care se producea în evul mediu european şi în renaştere, care de cele mai multe ori conţinea secară.

Ei bine, secara şi alte cereale similare pot deveni un mediu propice dezvoltării unor specii de ciuperci care, consumate în doze mari, sunt letale. Dar în doze mai mici au efectul unui puternic halucinogen.

Documente din secolele 14-17 pomenesc de oameni care suferă de mania dansului, referindu-se la grupuri mari care se manifestă pe stradă dansând şi rostind vorbe fără sens, uneori cu spume la gură. Şi dansau până cădeau jos din cauza epuizării. Cei care trăiau o astfel de experientă îşi descriau apoi tulburătoarele viziuni. În secolul al 20-lea, Albert Hofmann a realizat studii asupra secarei, demonstrând efectele psihedelice ale LSD-ului conţinut de fungii din ea.

Read more...

Procesele VRĂJITOARELOR CELEBRE din TRANSILVANIA. Declaraţiile tulburătoare ale martorilor

Procesele VRĂJITOARELOR CELEBRE din TRANSILVANIA. Declaraţiile tulburătoare ale martorilor

Poveştile cu vrăjitoare au fascinat oamenii din cele mai vechi timpuri, dar puţini ştiu cum de-au ajuns maleficele creaturi să bântuie lumea încălecate pe mătură. Gabriel-Virgil Rusu vorbeşte în lucrarea „Gherla-Cetatea lui Martinuzzi” despre vrăjitoarele celebre din Transilvania.

În Transilvania, cea mai renumită vrăjitoare de la sfârşitul secolului al XVII-lea a fost Ilona Lénart din Dej. Se spune că la ea ar fi apelat pentru diverse vrăji mai multe soţii de nobili, motiv pentru care Ilona a fost condamnată la moarte, scrie dejeanul.ro.

Procesele împotriva vrăjitoarelor se derulează la Dej, judeţul Cluj, mult mai des decât în alte părţi ale Ardealului. În anul 1712, la data de 25 februarie, sunt aduse în faţa instanţei două românce: Cătălina Runcan şi Ioana Vancea. Ambele femei erau din Dej şi au fost acuzate de practici oculte. În timpul procesului a fost probată vinovăţia Cătălinei, care a fost condamnată la moarte prin arderea pe rug. Ioana a scăpat de executare, nefiind adunate suficiente probe împotriva ei.

Read more...

Vrăji de Bobotează

Vrăji de Bobotează

Pentru că mâine este ajunul Bobotezei, seara în care se fac vrăji pentru aflarea ursitului/ursitei şi pentru că sunt şi eu „fată de măritat”, ce mândră ar fi mama să audă asta din gura mea, am sa fac vrăji de Bobotează.

M-am documentat bine (google mereu ştie), am scotocit prin sertarele amintirilor de pe la cursurile de folclor din facultate, am avut noroc şi mi-a trecut şi preotul pe la uşa cu boboteaza („noroc” însemnând, că am avut de unde procura busuiocul), aşa că multe nu mai sunt de făcut.

Read more...

Vrăji, ritualuri şi obiceiuri la Lună Plină, Crai Nou, Lună Nouă şi Lună Neagră

Vrăji, ritualuri şi obiceiuri la Lună Plină, Crai Nou, Lună Nouă şi Lună Neagră

Casele se văruiesc la Lună Plină, dar în zi de post. Ţărăncile execută această operaţiune cu mâinile dindarat mesecând ceva: o coajă de pâine de exemplu, şi fac acesta pentru a scăpa de gândaci, de plojnite sau animale nedorite.

Pentru a se descotorosi de răul şi paguba gândacilor şi şobolanilor în zona Bucovinei mai ales, gospodina pune trunchea fundul de mămăligă, ceaunul şi mesleşteul zicând: „Oaspeţii mei sunt flămânzi, eu le aduc mâncare” după care a doua zi se iau ustensilele, se bate la fereastră şi se strigă presupuşilor sau existenţilor oaspeţi nepoftiţi, care fac pagubă în „trezoreria” gospodinei:
Luna-I la asfintit
Şi oaspetii mei la despărţit!

Read more...

Superstiţii de Sfântul Nicolae! Află ce vesteşte un an nou bun

Superstiţii de Sfântul Nicolae! Află ce vesteşte un an nou bun

Moş Nicolae vine în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, cu daruri atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc ziua numelui de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.

Superstiţii de Sfântul Nicolae
În popor se spune că, odată cu venirea acestei zile, se poate spune că iarna a început. De Sfântul Nicolae se pun crenguţe de pomi roditori în apă, la căldură, şi dacă se înversezc până la Anul Nou, acesta va fi mânos. Ziua de 6 decembrie semnifică încheierea perioadei de făcut farmece şi vrăji – în afara celor de legare a bărbatului şi a femeii –, care nu vor fi reluate până de Anul Nou. De asemenea, încep pregătirile pentru Ignat şi sărbătoarea Crăciunului şi totodată se face descântarea farmecelor de Magie Neagră (se face cu cea mai mare eficienţă în această perioadă).

Read more...

Sfântul Andrei – noaptea strigoilor, farmecelor de dragoste şi de aflare a rodniciei ogorului

Sfântul Andrei – noaptea strigoilor, farmecelor de dragoste şi de aflare a rodniciei ogorului

Noaptea care precedă ziua Sfântului Andrei – unul dintre apostolii lui Iisus, creştinătorul neamului românesc – este asociată în tradiţia populară cu apariţia strigoilor, cu farmecele de dragoste şi ghicirea ursitului, fiind potrivită şi pentru a afla dacă anul care vine va fi roditor.

Credincioşii ortodocşi îl prăznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc, el fiind numit „Cel dintâi chemat”, întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat, ziua fiind totodată Sărbătoare Bisericească Naţională.

Read more...


Vizitatori unici

Free counters!

Situri Roxo Inc. în România


Get listed in a premium web site directory for free where you can find more resources about Internet Web Directory List Directory