Portalul vraciilor și vrăjitoarelor din România şi din Europa - Principiile şamanismului
Autentificare
Recomandate
CLIPA - cea mai veche revista românească din Statele Unite în circulaţie. Revistă independentă de informaţie socio-politică şi cultură editată săptămânal în SUA.
E-migrant.ro - Forumul romanilor din strainatate.


Principiile şamanismului

Şamanul este persoana care, în societăţile tradiţionale, poate să se pună în raport cu lumea de Dincolo, cu lumea spiritelor şi a morţilor. Pentru asta, el are posibilitatea de a-şi părăsi corpul. Şamanul este un vindecător în adevăratul sens al cuvântului. El are viziuni şi practică ceea ce numim medium (este posedat de spirite). Dar îşi păstrează toate facultăţile, ceea ce reprezintă un atu important şi demn de reţinut.

Se crede că animalele sunt animate de spirite pe care şamanul le întâlneşte în lumea supranaturală. Dar ca să realizeze asta, el trebuie să se transforme în animal şi să se căsătorească cu fiica spiritului care îi va servi drept ghid. Adesea, acest spirit ia forma unui cerb. Gesticulaţiile şamanului, pe care europenii le-au considerat nebunie, nu sunt altceva decât manifestarea naturii sale animale. De la soţia sa, prin seducţie, va obţine promisiunea de a vâna animale. Numai că vânătoarea este un schimb: spiritele vânătorilor sunt devorate, ceea ce le cauzează boli şi duce la moarte. Rolul şamanului nu este de a le vindeca, ci se rezumă de a face acest schimb.


Există puţine femei şaman. Ele practică în general previziunea şi divinaţia, graţie faptului că intră în contact cu morţii.

Şamanul are capacitatea de a urca şi coborî în lungi şi diferite niveluri ale realităţii, către Rai sau Iad, de a întâlni entităţi ale lumilor superioare şi inferioare (spiritele, de exemplu) şi de a aduce din aceste călătorii sfaturi, leacuri şi puteri „magice”. Astfel, pentru a efectua o îngrijire a unui bolnav, şamanul intră mai întâi într-o stare de conştiinţă modificată de stările de transă şi de extazele pe care şi le-a provocat, de exemplu, prin tehnicile de vizualizare, de respiraţie, muzică, dans su utilizarea de plante psihoactive. De ce face asta? Pentru a atinge alte lumi. Foarte des, şamanul este ajutat de unul sau mai multe spirite aliate (animale, plante, obiecte sau chiar strămoşi) şi trebuie să facă faţă bolii pacientului său, care poate fi vizualizat sub forma unui monstru sau a unui spirit rău.

El utilizează un ansamblu de tehnici alese în funcţie de situaţia şi cultura sa, care pot să meargă de la aspiraţia spiritului rău şi până la darul de energie... La sfârşitul acestui proces misterios, pacientul este de cele mai multe ori vindecat iar spiritul rău alungat din acesta sau din jurul său.


Vizitatori unici

Free counters!

Situri Roxo Inc. în România


Get listed in a premium web site directory for free where you can find more resources about Internet Web Directory List Directory